torsdag 16 maj 2013

Högsby

Vår stuga ligger i Högsby kommun, en av Sveriges minsta. Det är till Högsby vi åker för att köpa världens godaste limpa och för att göra en tur till Röda Korset när loppislängtan blir för stor. Eftersom Jonas pappa bosatte sig här efter sin pensionering har vi sett hur orten har förändrats under en tjugoårsperiod. Det känns lite sorgligt. Storgatan, som en gång i tiden var stadens hjärta består idag av två blomsteraffärer, två begravningsbyråer, några loppisar och en dammig, solblekt möbelaffär. Många skyltfönster gapar tomma och övriga verksamheter har inte riktigt hängt med sin tid. Men gillar du jakt och fiske, skog och mark, svamp och bär och inte bryr dig så mycket om uteliv och trender, då kanske Högsby är att rekommendera. Du kan i alla fall hitta väldigt fina hus till billig penning och ett annat liv eller i alla fall ett alternativ.

Storgatan slingrar sig fram högt uppe på en ås. Här är det småskalighet och ljusa färger som gäller. 

Wickbergs bakar världens godaste limpor och Smålandsgömmor, en kaka med extra allt. Kungen åker ända från Solliden på Öland för att köpa limpor här, säger Jonas. Jag tvivlar, men kunglig hovleverantör är de allt.

Många hus på Storgatan har potential eller är redan riktigt fina.

Det är mycket lantbruksfokus här som ni ser och väldigt trist skyltning.

Utsikten över Emådalen får man på köpet.

På Röda Korset är det ordning och reda, mycket rosa och många dukar till salu. Jag kan riktigt se alla kaffekoppar som under årens lopp har dukats fram på dem.

På den här redaktionen inledde Håkan Juholt sin karriär. Undrar om han hamrade på den där skrivmaskinen?

Det är inga problem att hitta bostad mitt i centrum i alla fall, desto svårare med jobb tyvärr.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar